Erik Bryggmanin talossa

24.10.2016

Pelkistetty tilaihme

Upein, tyylikkäin ja kauniin pelkistetty tilaihme, jonka olen nähnyt. Itse kohde on turun keskustassa, Aurajoen rannalla, Erik Bryggmanin 40-luvulla suunnittelemassa talossa. Sirolta parvekkeelta näkee Aurajoen,  jokivarressa kulkevat ihmiset ja tapahtumat. Talo edustaa romanttista funktiolismia, ja kaikki on kunnostettu tyylikkäästi pihoja ja rappukäytäviä myöden. 

Tätä kohdetta on minusta erityisen mukava esitellä juuri nyt, sillä tämä vuosi on arkkitehti Erik Bryggmanin 125-juhlavuosi, ja Itse Bryggman asui tässä talossa viimeiset elinvuotensa. Talossa on kuulemma edelleen jäljellä Bryggmanin alkuperäinen asunto kalusteineen päivineen, ja se se vasta olisikin upea nähdä. 

Kyllä tämä on ihan mieletöntä päästä kurkkimaan ihmisten koteihin, ja tutustua niiden mukaviin asujiin. Mielenkiintoisinta minusta on kuulla aina joku pieni tarina vaikka remontin kulusta, tai ihan mistä vain asujien omaan elämään liittyvistä kertomuksista. 

Tässä kodissa, tämän keittiön "tarina", tai remontti sai alkunsa siitä, että ison taloyhtiön remontin myötä perhe päätti muuttaa itse asumaan tähän, jo aiemmin omistamaansa asuntoon. Vaikka tämä asunto oli vanhaa kotia pienempi, niin kaupungin keskusta houkutteli luoksensa. 

Kodissa oli upea suuri keittiö, jonka säilyttäminen olisi ollut varsin ihanaa, mutta kolmihenkisen perheen teini tarvitsi myös oman huoneen. Näin, käytännön tarpeista johtuen, arkkitehtivanhemmat suunnittelivat uuden modernin keittiön vanhaan pitkään ja kapeaan käytävätilaan. 

Tässä keittiössä on ihan valtavasti tilaa tavaroille, kun kaikki on suunniteltu niin vimpan päälle omille paikoilleen. 

Kaapistot ovat mattavalkoiset ja vetimien urat ovat ovien takapuolella. Tasona on 12mm paksu kiiltävä valkoinen laminaatti, joka on alta kiinnitetty, ja hyllyinä taas 40mm paksua laminaattia.  Kaikki linjat kulkee tyylikkäästi samassa tasossa ja miellyttää silmää. Keittiössä on helppo liikkua, ja kaikki tarvittava on käden ulottuvilla. 

Kahvinkeitinkin oli ihanasti käyttövalmiina "aamiaiskaapissa" tuolla uunin puoleisessa kaapistossa. Sen kuin oven avasi ja laittoi tuoksuvat nespressot tulemaan. 

moderni keittiö

keittiökuvia

Niin paljon kauniita ja persoonallisia yksityiskohtia joka puolella.

Tuo pieni "yrttisäkki" on Ranskalainen, Bacsac -merkkinen geotekstiiliruukku, ja sen on turkulaisesta Kukkakotiin-palvelusta. Näitä  kevyitä istutuspussukoita on paljon eri kokoisia ja värisiä, ja ne on tehty 100% kierrätettävästä geotekstiilistä. Ne kestävät myös pakkasen ja niissä on uv-suoja. Täydellisiä siis myös kaupunkiviljelyyn vaikka parvekkeella (itse mietin, että olisivat mökillä varmasti aivan ihanat). Niihin voi istuttaa yrttejä, heinää, kukkia, pieniä puita, perunoita... ihan mitä vain. 

Eikö olekin kivasti saatu koko keittiö tähän tilaan?

Aina ei todellakaan tarvita valtavasti neliöitä, kun ne on osattu hyödyntää oikealla tavalla.

Minusta kokonaisuus on tosi tyylikäs ja ajaton. Ja koko asunto oli muutenkin aivan ihana! 

Mukavaa viikkoa kaikille,   - Anna

Teksti ja kuvat: Anna Nääppä